PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на четиринадесетото издание на благотворителната кампания досега
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на четиринадесетото издание на благотворителната кампания досега

26 декември 2016
Над 2 милиона лева събра "Българската Коледа" от началото на четиринадесетото издание на благотворителната кампания досега

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за четиринадесетото  издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Към момента над 700 000 лева са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания от началото на кампанията, която беше обявена от президента Росен Плевнелиев в края на ноември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили повече от 1 400 000 лв. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.

На благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха президентът Росен Плевнелиев и Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, народни представители, дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа“.

В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания на сцената на Народния театър излязоха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти.  Тази година концертът  бе реализиран от екипа на „Глобал филмс” и излъчен пряко по Нова телевизия, БНТ Свят и Българското национално радио.

Райна Кабаиванска и Веско Ешкенази и едни от най-даровитите им ученици Даниела Нинева и Лора Маркова, Миро, Графа и Виктория Георгиева, „Фондацията", Николина Чакърдъкова, Веселин Маринов, Славин и Християна Лоизу, Люси Дяковска и A.V.A., Ненчо Балабанов, Крисия, българският представител в Детската Евровизия 2016 г. Лидия Ганева, Преслава и нейната сестра Ивелина, Бон-Бон, Ла Ти Да и деца от музикалното училище „Любомир Пипков", Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче", Николай Априлов и малкият актьор Марти, Ансамбъл „Чинари", Димитър Бербатов и деца от неговата фондация, Симона Пейчева и малки гимнастички от нейната школа и илюзионистът Дани Белев посветиха своите изпълнения на децата в беда и призоваха за подкрепа.

Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова ТВ, лекоатлетката Мирела Демирева – спортист на годината за 2016 г., Кубрат и Tервел Пулеви,  академик Александър Балкански и тримата му внуци, Алфредо Торес и неговото голямо семейство, Ирина Тенчева и Иван Христов с децата им и  продуцентът Маги Халваджиян и неговият внук. Към призива за подкрепа се присъединиха и българските войни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които направиха видеоклип, посветен на „Българската Коледа". 

В рамките на предишните тринадесет издания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 3 409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, общо 30 млн. лв. са събраните средства през годините и 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.