PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK Държавният глава: Българската Коледа е олицетворение на надеждата за пълноценен живот на децата в беда
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Държавният глава: Българската Коледа е олицетворение на надеждата за пълноценен живот на децата в беда

28 септември 2017
Държавният глава: Българската Коледа е олицетворение на надеждата за пълноценен живот на децата в беда

Инициативата „Българската Коледа“ се превърна в олицетворение на надеждата и очакванията на българските деца, техните родители и на цялото ни общество, че в България може и има благородна кауза в подкрепа на най-важния капитал на нацията – здравето и бъдещето на децата. Това заяви държавният глава на среща с представители на лечебни заведения-бенефициенти на „Българската Коледа“. В срещата участва и екипът на благотворителната инициатива – представители на президентската институция, Българската национална телевизия, Нова телевизия и Експертния съвет към „Българската Коледа“, както и водещи специалисти от Военномедицинска академия и Технически университет, участвали в Комисията за осъществяване на открита процедура за доставка на медицинска апаратура.

Президентът благодари на хората, които правят „Българската Коледа“ възможна, за тяхната съпричастност, усилия и професионализъм. „Вие сте двигателите на тази благородна кауза. С вашата помощ до този момент са подпомогнати 420 деца за диагностика, лечение, включително скъпоструващо медикаментозно, рехабилитация на деца с неврологични и др. заболявания, за осигуряване на медицински изделия и помощни средства. След осъществената открита процедура, в съответствие с действащото законодателство, са сключени договори за доставка на медицинска апаратура за 30 лечебни заведения в цялата страна “, изтъкна държавният глава.

По време на срещата изпълнителният директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" проф. Асен Балтов благодари на Румен Радев за подкрепата на президентската институция за лечението на децата в България. Той  посочи също така, че помощта, която благотворителната инициатива на президента на Република България дарява на малките пациенти, прави техния живот пълноценен и им дава равен старт с техните връстници. „Тази социалнозначима кауза успя да докаже, че институциите, представителите на бизнеса, медиите и българските граждани могат да се обединяват и да бъдат съпричастни, когато има значими каузи“, каза още проф. Асен Балтов.

Организаторите на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ напомниха, че молби за подпомагане на деца се приемат в рамките на цялата година. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечение или рехабилитация, може да подаде документи за подпомагане. Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ ще разгледат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните средства.

Ако се нуждаят от допълнителна информация, освен тази, която е предоставена на сайта на Кампанията (www.bgkoleda.bg), родителите биха могли да я получат, посещавайки президентската институция или на посочения на сайта телефон. На сайта на „Българската Коледа“ са публикувани редът за кандидатстване и документите, които родителите трябва да попълнят и изпратят на посочения адрес.