PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK Президентът Росен Плевнелиев: „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Президентът Росен Плевнелиев: „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца

30 ноември 2016
Президентът Росен Плевнелиев: „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца

Вече 13 години „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца и ни напомня, че има хора, изпаднали в беда, а на нас ни дава шанс да помогнем. Искрено вярвам, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, отново ще обединим усилията си, водени от най-голямата ни отговорност – грижата за здравето на децата.“, призова президентът като благодари на всички, които са дарявали за кампанията и които ще продължават да го правят и представи резултатите, постигнати през изминалите пет години.

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него. Росен Плевнелиев подчерта, че за 13-те години 3 409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, общо 28 млн. лв. са събраните средства през годините и 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

„Приетите през 2012 г. нови правила за набиране и разпределение на средствата от благотворителната инициатива имат  за цел тя да стане максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на мисията, която си е поставила. Една от ключовите промени, въведени с тези правила, бе създаването на Експертен съвет, който разглежда постъпилите молби за подпомагане и избира ежегодна обществено значима тема с цел намиране на устойчиви решения в областта на детското здравеопазване, която да допълва дейността на „Българската Коледа“, допълни държавният глава.

Президентът Плевнелиев заяви, че през 2012г. са подпомогнати 358, а предоставените за тях средства са над  770 000 лв. и нова медицинска апаратура за 13 болници в страната на обща стойност близо 600 000 лв. По време на кампанията през 2013г., посветена на  рехабилитацията на деца с неврологични заболявания са събрани 2 072 500 лв., осигурена е подкрепа за лечение и рехабилитацията на 485 деца и  е реализирана основната цел на кампания 2012/2013г. - ежедневна, високоспециализирана и високотехнологична рехабилитация да стане реално достъпна в цялата страна. „Благодарение на щедростта на своите дарители, кампанията успя да помогне за развитието на десет рехабилитационни центъра в цялата страна, дарявайки им медицинска апаратура за близо милион и половина лева.“, каза още Росен Плевнелиев.

„През 2014 г. „Българската Коледа“ с тема - „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух” успяхме да съберем 2 163 004 лева благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, а с близо 950 000 лв. подкрепихме 524 деца. Останалите средства „Българската Коледа“ дари за медицинска апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна. В рамките на кампания 2014/15 г. поставихме във фокуса на благотворителната инициатива грижата за децата с вродени заболявания, събрахме близо 2 млн.лв. и подкрепихме 496 деца за диагностика, лечение и рехабилитация, осигурихме и съвременна високотехнологична апаратура за 10 университетски и областни лечебни заведения.“, заяви държавният глава като подчерта, че чрез дарената апаратура „Българската Коледа“ е дала възможност да се подобри диагностиката и лечението на децата с вродени заболявания в цялата страна.

Росен Плевнелиев каза още, че по време на тринадесетото издание на благотворителната инициатива през 2016 г., посветена  на децата в реанимация са събрани почти 2 400 000 лв., а с над 600 000 лв. от тази сума са  помогнати на 480 деца за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства. Дарена е медицинска апаратура за над милион и половина лева на 19 лечебни заведения от цялата страна, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. „Чрез подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение, инициативата „Българската Коледа“ помогна за спасяването на детски живот. Ролята на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ не се изчерпва само с това да  набира и разпределя средства за подпомагане на деца и лечебни заведения, нейната цел е и да намира решение на проблемите.“, заяви президентът.

Държавният глава акцентира, че през последните години са направени промени в клиничната пътека за рехабилитация на деца с церебрална парализа, деца с ревматоиден артрит и за деца с нефротичен синдром, което е дало възможност медикаментозната им терапия да бъде осигурена от Националната здравноосигурителна каса. Благотворителната инициатива има своя принос и за въвеждане на скрининг за очни  и слухови заболявания и за решаване на въпроса с финансирането на подмяната на речевите процесори, компонент от кохлеарната система при имплантираните деца.

„Българската Коледа“ не е само инициатива на държавния глава, а е кауза, която обединява всички в името на детското здраве и ни дава възможност да проявим съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства. Когато солидарността наистина започва да променя човешки съдби, тогава каузата е заразяваща и  дава пример на всички в обществото.“, заяви държавният глава. По думите на президента независимо дали дарителите са помогнали с 1 лев чрез sms на номер 1117 или с корпоративно дарение за 100 000 лева, тяхната помощ е еднакво важна за децата и за лечебните заведения в страната.