PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK Близо 2 млн. лв. събра благотворителната кампания „Българската Коледа“
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Близо 2 млн. лв. събра благотворителната кампания „Българската Коледа“

09 март 2015
Близо 2 млн. лв. събра благотворителната кампания „Българската Коледа“

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ събра дарения на обща стойност 1 964 800 лв. от началото на дванадесетото издание на кампанията на 1 декември 2014 г. до 6 март 2015 г. Рекорден брой от 70 училища от цялата страна, над 350 фирми и организации, както и над 2000 индивидуални дарители направиха дарения в полза на „Българската Коледа“.

Данните от дванадесетото издание на инициативата, която се провежда под патронажа на държавния глава, бяха представени днес от началника на кабинета на президента Екатерина Захариева. Тя съобщи, че от старта на кампанията до 6 март 2015 г. направените дарения по банков път са 1 336 500 лв., а набирането на средства ще продължи целогодишно. В полза на инициативата са събрани също 628 300 лв. от кратки съобщения и гласови обаждания. 51% от всички извършени дарения са на стойност до 99 лева, което обаче представлява 3 на сто от брутната сума на безвъзмездните плащания. Същевременно броят на даренията над 10 000 лева възлиза на 1.32%, но те представляват 44 на сто от цялата събрана сума. Част от даренията са направени от чужбина.

 

Началникът на кабинета на президента припомни, че тази година фокусът на кампанията е поставен върху децата с тежки вродени заболявания. У нас всяка година се раждат около 3 500 деца с различни вродени болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Вродените заболявания засягат и дихателната, нервната система, обмяната на веществата и други. Децата, страдащи от тези болести, се нуждаят от навременна диагностика и специализирана медицинска грижа, за да се подобри качеството им на живот.

 

Близо 400 са постъпилите вече заявления за подпомагане на деца в рамките на кампанията, като най-често се кандидатства за отпускане на средства за рехабилитация. Молби са получени също така за медикаментозно лечение, за диагностика и помощни средства. За подпомагане вече е одобрена първата група от 42 деца, на които ще бъдат предоставени средства за рехабилитация. Кампанията си поставя за цел и закупуването на модерна техника за университетските и областни лечебни заведения, за да може българските деца да бъдат лекувани с оборудване, което отговаря на най-високите съвременни стандарти. От старта на новата кампания до 6 март вече са постъпили заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения от цялата страна. Както и в предишни кампании, така и с настоящото издание, организаторите на „Българската Коледа“ имат амбицията с даренията да се осигури оборудване за диагностика и лечение, липсващо в университетските болници в страната, което е основната причина децата с вродени заболявания да търсят лечение в чужбина.

 

„Нашите цели не са свързани само с набиране на средства за деца и лечебни заведения, но и с промяна на начина на функциониране на клиничните пътеки и закупуване на повече лекарства от страна на държавата“, подчерта началникът на кабинета на президента. Екатерина Захариева съобщи, че в това отношение кампанията вече е постигнала успех и от 1 януари 2015 г. обемът на клиничната пътека за хирургично лечение на деца до 1 година с критични вродени сърдечни заболявания е увеличен от 14 000 на 18 000 лева. „Идеята ни е държавата така да промени здравната система, че болните деца да получават цялостна грижа и лечение и да има все по-малко нужда от дарителски кампании“, заяви Екатерина Захариева.

 

„Благодаря на всички, които откликнаха и помогнаха за кампанията „Българската Коледа“ и така показаха, че българите сме съпричастни и подаваме ръка на децата в нужда и техните семейства, независимо от финансовото ни състояние“, каза още началникът на кабинета на президента. Екатерина Захариева изказа благодарност на родителите, които са се съгласили да разкажат историите на децата си, както и на медийните партньори и на известните лица, подкрепили „Българската Коледа“.

 

Над 25 милиона са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване до сега. За 11 години от съществуването си кампанията подпомогна с общо 6.5 млн. лв. 2433 болни деца да преодолеят тежките си състояния в ранна възраст. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 200 детски клиники в цялата страна.

 

Набирането на дарения за кампанията „Българската Коледа“ продължава през цялата година по банков път и чрез кратки съобщения на номер 1117.