PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK Подкрепа за лечението и рехабилитацията на 485 деца е осигурила десетата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Подкрепа за лечението и рехабилитацията на 485 деца е осигурила десетата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

28 ноември 2013
Подкрепа за лечението и рехабилитацията на 485 деца е осигурила десетата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

Подкрепа за лечението и рехабилитацията на 485 деца е осигурила благотворителната инициатива „Българската Коледа“ в кампанията си през 2012/2013 година. Със средства в размер на близо 350 хил. лева са подпомогнати 426 деца с неврологични заболявания, а за други 59 деца са осигурени лекарства за едногодишна медикаментозна терапия на обща стойност над 255 хил. лева. Това отчете президентът Росен Плевнелиев, който посети и разгледа обновеното също с подкрепата на „Българската Коледа“ детско отделение на Специализираната болница за рехабилитация в Котел.

За пръв път в кампанията 2012/2013 г. на „Българската Коледа“ беше поставен акцент върху рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, припомни държавният глава и допълни, че над 60 на сто от подпомогнатите досега деца страдат именно от такива заболявания. Достъпът до специализирани центрове за рехабилитация досега беше изключително ограничен, засегнатите семейства бяха принудени да пътуват всеки месец, а някои деца се рехабилитираха в чужбина поради липсата на апаратура у нас. „Днес част от тези факти са променени, благодарение на щедростта и проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Десетото издание на „Българската Коледа“ е събрало дарения с общ размер 2 072 500 лева. Нова медицинска апаратура и уреди за рехабилитация на стойност 1.4 милиона лева са получили десет рехабилитационни центъра в цялата страна. „В края на миналата година имахме мечта – да доведем в България един от най-съвременните и ефективни високотехнологични методи за рехабилитацията на деца с неврологични заболявания чрез уред за локомоторна терапия. Съвсем скоро, благодарение на дарителите на „Българската Коледа“, в България ще функционират не един, а пет такива уреда – в София, Пловдив, Котел, Момин Проход и Бургас“, подчерта президентът Плевнелиев.

С дарения от „Българската Коледа“ е закупена и друга уникална за България апаратура. Болниците „Проф. Ив. Митев“ и „Пирогов“ в София ще получат два апарата за рехабилитация на тазовото дъно, а Клиниката по детска урология на „Пирогов“ ще получи и апарат за инвазивна уродинамика.

Други 38 вида високотехнологични рехабилитационни апарата за десет рехабилитационни центрове в цялата страна също са закупени със средствата от благотворителната инициатива. „По този начин беше реализирана основната цел на кампанията за 2012 и 2013 г. - активната, ежедневна, високоспециализирана и високотехнологична рехабилитация да стане реално достъпна в цялата страна“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че по предложение на организаторите на „Българската Коледа” през 2013 г. беше приета промяна в клиничната пътека за деца с детска церебрална парализа, което даде възможност за по-ефективно използване на полагащите се рехабилитационни процедури, платени от Здравната каса. Остава обаче предизвикателството, свързано с необходимия регистър на рисково родените деца, който да позволи проследяването и комплексната грижа за малките пациенти в хода на тяхното израстване. Създаването на такъв регистър трябва да бъде част от стратегията за национално електронно здравеопазване, смята президентът.

Необходим е също така наръчник за родителите на хронично болните деца, който да ги насочва към местата и видовете подкрепа, които те могат да получат. По двата проблема институциите работят активно, посочи Росен Плевнелиев, който изрази благодарност на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса за помощта им в различните етапи на реализация на десетата кампания „Българската Коледа“. 

„Изразявам искреното си възхищение и на отдадените на детското здраве лекари и медицински специалисти за всеотдайния им труд в името на малките им пациенти - труд, който заслужава дълбоко уважение и преклонение. Благодаря на всички, които се обединяват около каузата “Българската Коледа“, каза още президентът Росен Плевнелиев.