PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK Цели на Българската Коледа
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа


Вече десет години „Българската Коледа“ се грижи за децата и тяхното здраве. Това каза днес президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“, където обяви началото на десетата поредна кампания на благотворителната инициатива. Г-н Плевнелиев подчерта, че целта на "Българската Коледа” е не само да събира пари, а да намира решения на проблемите. 

Приоритетната тема на кампания 2012/2013 г. на “Българската Коледа” е рехабилитацията на деца с неврологични заболявания – проблем, който бе идентифициран в предходните издания на благотворителната инициатива. Средствата, набрани посредством настоящата кампания, ще бъдат насочени предимно към закупуване на специализирана апаратура за съществуващите центрове. Това обаче не означава, че „Българската Коледа“ ще изостави децата, които подпомага със скъпоструващи медикаменти или лечение, уточни президентът.

Държавният глава увери, че ще бъдат разгледани всички заявления, подадени от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение. Комисията ще вземе решение за необходимото и възможното подпомагане, съобразно събраните средства.

Сред целите на десетото издание на инициативата е подпомагането на университетските болници и болниците за рехабилитация в страната. На този етап особено внимание ще бъде обърнато на:

       - УМБАЛ (Университетска болница) “Свети Георги”, гр. Пловдив;

       - УМБАЛ “Георги Странски”, гр. Плевен;

       - “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, филиал Момин проход;

       - Специализирана болница за рехабилитация, гр. Котел;

       - Център за рехабилитация “Вяра, Надежда и Любов”, гр. Бургас;

       - Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с Детска церебрална парализа “Света София”, гр. София.

От 1 януари 2013 г. Националната здравноосигурителна каса поема лечението на деца с ревматоиден артрит, които през 2012 г. бяха подпомогнати от “Българската Коледа” със скъпоструващи лекарства. Президентът добави, че предстои промяна в Клиничната пътека за децата с детска церебрална парализа (ДЦП), която ще даде възможност за по-ефективно използване на полагащите се рехабилитационни процедури, заплащани от НЗОК. Президентът изрази благодарност към Министерството на здравеопазването и НЗОК за бързата реакция и подкрепата за осъществяване на промяната по отношение на лечението на деца с ревматоиден артрит.

Тазгодишната кампания тръгва с ново лого с автор Маргарита Дончева, което е избрано между десет предложения, подготвени от Националната художествена академия.