PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация „Св. София“, получила апаратура от инициативата „Българската Коледа“
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация „Св. София“, получила апаратура от инициативата „Българската Коледа“

01 октомври 2021
Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация „Св. София“, получила апаратура от инициативата „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация на деца „Св. София“, която получи дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ – апарат за робот-асистирана локомоторна терапия Локомат. Държавният глава подчерта, че след дълги години усилия, препоръки на лекарите и молби от страна на множество родители, страната ни вече разполага с първия такъв апарат от най-ново поколение.

 

От началото на месец септември тази година, новият апарат е на разположение на лекари, рехабилитатори и пациенти. Той предлага повече възможности за рехабилитация на пациенти и в по-тежко състояние, благодарение на съвременни технологии за раздвижване, чрез обратна връзка. Съчетано е с използване на виртуална реалност, което увеличава мотивацията и участието на пациента.

 

Благодарение на дарителския жест на добродетелни хора лечебното заведение разполага с апаратура на най-високо технологично ниво, дарена през годините от „Българската Коледа“, която дава възможност за роботизирана рехабилитация за долни и горни крайници, проследяване и анализ на движенията, обучение в реално ходене по равни и неравни повърхности. „Искам да благодаря на всички дарители, на всички отговорни лекари, и съм много щастлив, че нашите деца, които заслужават всичко това, най-сетне го имат – едни нови, съвременни форми и методи на рехабилитация и лечение“, заяви държавният глава.

 

По време на срещата Румен Радев припомни, че при посещението му в болница "Света София" преди две години с доц. д-р Иван Чавдаров са обсъдили следващите разширения и нужди на лечебното заведение. Екипът на болницата заяви пред президента, че разработват архитектурен план за разгръщане на центъра, в който новата апаратура да бъде използвана пълноценно. Държавният глава изрази надежда този проект да има нужното финансиране, защото българските деца го заслужават.

 

Болница "Света София" е рехабилитационен център за деца, който осигурява изграждането на възможности за интегриране на децата с церебрална парализа /ДЦП/ посредством тяхното комплексно обслужване, включващо ранна диагностика, комплексна медицинска и немедицинска рехабилитация и обучение. Лечебното заведение има договор с НЗОК по клинична пътека 260, която осигурява ежемесечно по 10 процедури с робот-асистирана терапия, включително и Локомат.

 

Към настоящия момент се финализират дейностите по Кампания 2020/2021 г. на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Подпомогнати са близо 450 деца. Всички заявления за подпомагане на деца, постъпили до края на м. октомври 2021 г. ще бъдат разгледани в рамките на тазгодишното издание на „Българската Коледа“.

 

До края на годината предстои да бъдат дарени 31 медицински апарата на 26 лечебни заведения, закупени със средства от кампания 2020/2021.В началото на м. декември ще бъде обявено началото на новото деветнадесетото издание на „Българската Коледа“.

 

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg