PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Със средства от „Българската Коледа” 2011г. са закупени лекарства за едногодишната медикаментозна терапия на 63 деца
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Със средства от „Българската Коледа” 2011г. са закупени лекарства за едногодишната медикаментозна терапия на 63 деца

05 април 2013
Със средства от „Българската Коледа” 2011г. са закупени лекарства за едногодишната медикаментозна терапия на 63 деца

През месец април 2012 година партньорите в благотворителната инициатива на Президента на Републиката „Българската коледа” - Българска национална телевизия и Нова телевизия - учредиха подкомисия с консултативни функции във връзка с разглеждането на постъпилите молби за подпомагане, в рамките на кампанията през 2011 година.  В състава на подкомисията бяха включени представители от неправителствения сектор, пациентските организации, Фонда за лечение на деца и националните консултанти по педиатрия и неонатология. 
През същия месец бяха проведени две заседания – на консултативната подкомисия и на партньорите в благотворителната инициатива, на които бяха разгледани и одобрени постъпилите 63 молби за подпомагане на медикаментозното лечение на деца, което не се заплаща нито от републиканския бюджет, нито от НЗОК. 
От събраните в рамките на кампанията „Българската Коледа”през 2011 г. 1 362 342.00 лева ще бъде подсигурено лечението на: 33 деца, страдащи от Нефротичен синдром, с лекарствата Sandimun neoral и CellCept (Лекарството Sandimun neural, на стойност 30 956,58лв., е за 18 деца. Лекарството CellCept, на стойност 31899,35лв., е за 17 деца. Две от децата се нуждаят и от двата медикамента). Лекарствата Genotropin (на обща стойност 284 994,48 лв.) и Norditropin simplex (на обща стойност 105 990,00лв.) са за лечението на 25 деца със следните диагнози:  
- Отеогенезис имперфекта - 5 деца
- Изоставане в растежа - 7 деца
- Нанизъм с неизяснен произход - 6 деца
- Ахондроплазия - 4 деца
- Хипофосфатазия - 2 деца
- Болест на Крон - 1 дете
За 5 деца с Ревматоиден артрит ще бъде осигурено лекарството RoActemra на обща стойност 132 160,18 лв.
Дарените количества  лекарства са за срок от една година.
Клиниките, в които се лекуват децата, със осигурените лекарства от „Българската Коледа” са Специализирана болница за активно лечение по детски болести, гр. София - Клиника по ендокринология, диабет и генетика, Клиника по нефрология, Клиника по ревматология; УМБАЛ „Св. Марина”, гр. Варна - Детска клиника, отделение по ендокринология; МБАЛ „Токуда Болница София” - Педиатрия.
През месец май предстоят допълнителни заседания на консултативната подкомисия и на партньорите в благотворителната инициатива на Президента на Републиката „Българската коледа”, на които ще бъдат разгледани останалите молби, постъпили в рамките на кампанията през 2011 година.