PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK С 2 163 004 лева разполага „Българската Коледа“ през кампанията 2013/2014 г.
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

С 2 163 004 лева разполага „Българската Коледа“ през кампанията 2013/2014 г.

27 януари 2014
С 2 163 004 лева разполага „Българската Коледа“ през кампанията 2013/2014 г.

Сумата от дарения за новата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 2013/2014 г. е 2 163 004 лв. Това обяви днес началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева, която представи на “Дондуков” 2 постигнатите резултати от благотворителната инициатива под егидата на държавния глава “Българската Коледа” декември 2013 – януари 2014 г.

Получените средства чрез банкови преводи възлизат на 995 751 лева. Изпратените кратки съобщения и гласови обаждания (на стойност 1 лв.) са на стойност 877 859 лева. Така новата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 2013/14 е събрала от старта си до 27 януари 2014 г. дарения в размер на 1 873 610 лева, поясни Екатерина Захариева. Към тези дарения за настоящата кампания се добавя и сумата от 289 394 лв., останала от предходната кампания, и така оперативният бюджет, с който инициативата разполага за тази година, е 2 163 004 лв., обобщи още Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева изрази благодарност към обединилите се около каузата на „Българската Коледа“. Тя поясни, че тази година индивидуалните дарения, направени по банков път, са 2336, с около 500 повече от миналата година. “Независимо от сумата, която е дарил всеки, за нас всяко дарение е важно. За децата всяко дарение и всяка помощ е важна”, допълни още тя.

По време на пресконференцията стана ясно, че тази година е направено и най-голямото дарение досега от началото на формата на благотворителната инициативата, което е в размер на 100 000 лв.

Фокусът на кампанията за 2013/14 е „За да има по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“, припомни още началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева. По думите й, “Българската Коледа” си поставя тази година за цел да подпомогне окръжните и университетските болници с техника за ранна диагностика и лечение на децата с увредено зрение и слух. Откриването на заболяванията навреме и тяхното лечение са възможност детето да бъде абсолютно пълноценен гражданин, допълни Захариева.

„Българската Коледа“ ще продължи да подпомага децата и техните семейства. Ще бъде разгледана всяка една молба и призовавам родителите да кандидатстват при нас не само на децата с увредено зрение и слух. „Българската Коледа“ подпомага традиционно деца с редки заболявания и скъпоструващи медикаменти, деца, които се нуждаят от целогодишна рехабилитация, и техните родители и всякакви други заболявания, които не се покриват от Здравната каса или от други места, допълни още Екатерина Захариева.

До момента са постъпили 305 заявления за подпомагане на деца, нуждаещи се от лечение, рехабилитация, помощни средства. Подадени са 27 заявления от лечебни заведения от цялата страна.

Екатерина Захариева отново подчерта, че заявления от децата и от болниците се приемат през цялата година. Тя увери, че Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа” ще разгледат всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните от инициативата средства.

За Нова телевизия, която е партньор на инициативата от самото начало, е част от нашата социална отговорност, каза Силва Зурлева, член на УС на "Нова броудкастинг груп". Тя обяви, че 60% от преводите, направени по банков път, са от индивидуални дарения. “Надеждата е в такива инициативи като “Българската Коледа”, която, освен че помага и дава надежда на много деца и родители, на нас ни дава надежда, че дарителството като възрожденска добродетел не е загинало”, допълни още тя.

Пожеланието, което отправи Ива Ценкова, член на УС на БНТ, е тази година инициативата да помогне на повече деца в нужда. “Когато всички заедно сме обединени от една такава благородна кауза в името на нашите деца и със задружните усилия, които всички полагаме, няма как кампанията да не бъде още по-успешна”, каза в заключение Ива Ценкова.