PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Рехабилитацията на деца с неврологични заболявания ще бъде приоритет на десетото издание на „Българската Коледа”
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Рехабилитацията на деца с неврологични заболявания ще бъде приоритет на десетото издание на „Българската Коледа”

01 декември 2012
Рехабилитацията на деца с неврологични заболявания ще бъде приоритет на десетото издание на „Българската Коледа”

Над 1.362 млн. лева са събрани в кампанията „Българската Коледа” през 2011-2012 г., а със средствата са подпомогнати най-много деца спрямо предходните издания на инициативата. Резултатите от кампанията бяха отчетени днес от екипа, който подготвя тазгодишното десето издание на благотворителната инициатива.

В рамките на деветата кампания „Българската Коледа” са постъпили 419 молби от родители на 432 болни деца, като 13 от молбите са за подпомагане на лечението на близнаци. Със средства в размер на 773 750,59 лв. е подпомогнато лечението и рехабилитацията на 358 деца.

От лечебни заведения са постъпили 42 молби за закупуване на медицинска апаратура. Закупени са 18 медицински апарата за 14 болници на обща стойност  585 519 лв.

За по-голяма прозрачност и обективност при разпределението на средствата е сформирана експертна комисия с консултативни функции за разглеждане на постъпилите молби за подпомагане. В състава й са включени представители на Българската асоциация по неонатология и Българската педиатрична асоциация, Националния консултант по педиатрия, представители от  Център “Фонд за лечение на деца”, на неправителствения сектор и пациентските организации.

Променена е процедурата за закупуване на медицинска апаратура, както и начинът на разглеждане на молбите за подпомагане. Прецизирана е и процедурата за кандидатстване за дарение за „Българската Коледа”.

След проведени разговори и консултации като приоритет на предстоящото десето издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа” през 2012-2013 година беше определена рехабилитацията на деца с неврологични заболявания.