PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Президентът: Каузата на „Българската Коледа“ обединява обществото ни около непреходни морални ценности
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Президентът: Каузата на „Българската Коледа“ обединява обществото ни около непреходни морални ценности

20 февруари 2024
Президентът: Каузата на „Българската Коледа“ обединява обществото ни около непреходни морални ценности


През 2024 г. „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 3 150 000 лв.

„Българската Коледа“ продължава да обединява обществото ни около непреходни морални ценности. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие към партньорите на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, участвали в реализирането на коледния благотворителен концерт и медийното отразяване на Кампания 2023/2024, с които държавният глава се срещна в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. „Българската Коледа“ се провежда за 21-а поредна година, а сред подкрепилите каузата са екипът на „Дрийм Тийм Груп”, Симфоничният оркестър на БНР, Народният театър „Иван Вазов“, изпълнителите по време на коледния концерт, както и медийните партньори от Българската национална телевизия, Българското национално радио, БТВ Медиа Груп , Нова Броудкастинг Груп, Евронюз България, България ON AIR, в-к „24 часа“, Clinica.bg и други.

„Застаналите зад каузата на „Българската Коледа“ накараха хиляди българи да повярват в доброто и направиха тази инициатива възможна“, посочи държавният глава. По думите му именно благодарение на тази подкрепа каузата е достигнала до всеки български дом и е предизвикала съпричастност и солидарност към децата в беда и техните семейства. „Те успяха да убедят българите, че можем да бъде сплотени зад стойностна национална кауза, посветена на бъдещето ни като нация, а това бъдеще силно зависи от здравето на нашите деца и от възможността те да растат и да се развиват като пълноценни граждани“, заяви президентът. Той подчерта приноса на хората, които не само вярват в доброто, но го и създават – „хора, които не само говорят, но и действат, които са готови да протегнат винаги ръка в името на хуманността“, добави държавният глава.

Президентът открои тенденцията „Българската Коледа“ да се превръща все повече в морален коректив на държавните институции за начина на изразходване на публичния ресурс в здравеопазването. „Тя се очертава и като морален модел на обществото ни в името на едно по-добро бъдеще“, посочи още Румен Радев.

В резултат на дарителската кампания, кулминацията на която беше коледния благотворителен концерт, и благодарение на проявената съпричастност от хиляди добродетелни българи, през 2024 г. „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 3 150 000 лв. Разпределението на набраните средства се реализира от съучредителите на инициативата - Президентската институция, Българската национална телевизия, Нова телевизия, както и с помощта на Експертния съвет към инициативата „Българската Коледа“, водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, представители на неправителствени и пациентски организации.

21-ото издание на „Българската Коледа“ е под надслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия. Основната цел на кампания 2023/2024 е да привлече общественото внимание към детската хирургия, да повиши информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания, тяхното влияние върху живота им, както и да подпомогне децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение и рехабилитация.