PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Президентът: „Българската Коледа“ се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Президентът: „Българската Коледа“ се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства

27 ноември 2023
Президентът: „Българската Коледа“ се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства

Румен Радев даде начало на 21-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава
 

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ не изземва и не ограничава отговорността на държавата, но през годините тя се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото ясно доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства – въпрос на ангажираност, професионализъм и отговорност към нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на 21-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Събитието се проведе в УМБАЛ - Бургас, която е сред 26-те болници в страната, подпомогнати през настоящата година с високотехнологична апаратура на обща стойност 2 283 576 лв. По време на събитието в лечебното заведение бяха отчетени постигнатите резултати по време на кампания 2022/2023 и бяха обявени целите на новата кампания.
 
21-ото издание на „Българската Коледа“ е под надслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия. Основната цел на кампания 2023/2024 е да привлече общественото внимание към детската хирургия, да повиши информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания, тяхното влияние върху живота им, както и да подпомогне децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение и рехабилитация.
 
„Българската Коледа“ ни дава вярата, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности“, посочи президентът и отбеляза, че инициативата обединява различни слоеве в българското общество и е ценна инвестиция в най-важния капитал – здравето на децата. Държавният глава подчерта че „Българската Коледа“ е спечелила доверието на хората, тъй като събраните всяка година средства се оползотворяват оптимално и прозрачно и именно на това се дължи успехът на инициативата.
 
Държавният глава приветства инициативата на УМБАЛ - Бургас и община Бургас за изграждане на детска болница. „Очаквам държавата да подкрепи тази благородна инициатива“, посочи президентът. Той изрази очакването си, че новата болница ще осъществява лечение на най-високо съвременно ниво.
 
Двадесетото издание на инициативата, което се проведе през 2023 година, подкрепи децата с редки генетични заболявания. Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи през 2023 година „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 3 530 000 лв. Разпределението на набраните средства се осъществява съвместно от президентската институция, Българската национална телевизия, Нова телевизия и Експертния съвет към инициативата „Българската Коледа“. Участието на водещи специалисти в областта на детското здраве, неправителствени и пациентски организации допринасят за принципите на публичност и прозрачност.
 
Благодарение на активната подкрепа и общите усилия на бизнеса и гражданите, инициативата подпомага всяка година над 500 български деца, като през 2023 година са подпомогнати 586 деца с тежки хронични заболявания. Това издание на „Българската Коледа“ осигури и високотехнологична апаратура за диагностика и съвременно лечение на 26 болнични заведения в страната. Повече информация за благотворителната инициатива, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, e посоченa на официалния сайт: https://www.bgkoleda.bg/.