PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Подпомогнати са първите 193 деца със средства от осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Подпомогнати са първите 193 деца със средства от осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”

23 февруари 2021
Подпомогнати са първите 193 деца със средства от осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”

Подпомогнати са първите 193 деца със средства от „Българската Коледа”, кампания 2020/2021г. след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията към благотворителната инициатива. Общата стойност на направените дарения е в размер на 403 028,72 лв.

На 45 деца с ендокринологични и нефрологични заболявания е осигурена медикаментозна терапия. Подкрепа получиха 124 деца с тежки хронични заболявания за провеждане на допълнителна специализирана рехабилитация, както следва: 57 деца с водеща диагноза Детска церебрална парализа; 10 деца с диагнози Епилепсия или Хидроцефалия; 35 деца с диагноза Аутизъм; 4 деца с диагноза Родови травми; 6 деца с разстройство в развитието на двигателните функции; 12 деца с вродени аномалии и увреждания.

Подпомогнати са 16 деца с вродена глухота, състояние след кохлеарна имплантация – за осъществяване на слухово-речева рехабилитация. За закупуване на медицински изделия и помощни средства са подпомогнати осем деца.

От началото на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива, което започна на 1 декември 2020 година, са постъпили 207 заявления за подпомагане на деца, които страдат от различни заболявания и се нуждаят от финансова подкрепа за осъществяване на медикаментозно лечение, рехабилитация, както и за осигуряване на медицински изделия или помощни средства. Неясни искания, липса на актуални медицински документи за здравословното състояние на съответното дете и необходимост от прецизиране на исканията и потребностите са причината към този момент част от молбите да не бъдат удовлетворени.

Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. На сайта на благотворителната инициатива www.bgkoleda.bg са публикувани условията и реда за кандидатстване за подпомагане. Всеки родител, чието дете се нуждае от подкрепа за лечение или рехабилитация, може да попълни необходимите документи и да ги изпрати на посочения адрес.

Условията и редът за организирането и провеждането на инициативата са регламентирани с Правилата за набиране и разпределение на средства, събрани от благотворителната инициатива - https://www.bgkoleda.bg/pravila

Набраната сума се разпределя изцяло, без да се удържат от нея разноски и каквито и да било други разходи, свързани с инициативата.

Целогодишно могат да бъдат правени и дарения за благотворителната инициатива. Възможните начини за подкрепа на каузата „Българската Коледа“ са чрез:

• Изпращане на дарителски съобщения (SMS) или гласови обаждания чрез съответния български оператор – А1, Теленор и Виваком, на номера 09001117 и 1117;
• Банков превод към дарителската банкова сметка на инициативата;
Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка.
• ПОС терминала на сайта на кампанията: www.bgkoleda.bg;
• ePay.bg и UPay.

За всяко направено дарение се подписва договор за дарение с БНТ (титуляр на дарителската банкова сметка) и на дарителя се издава сертификат: https://www.bgkoleda.bg/dogovor-za-darenie.html