PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK “За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“ е мотото на „Българската Коледа“ за 2013/2014 година
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

“За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“ е мотото на „Българската Коледа“ за 2013/2014 година

02 декември 2013
“За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“ е мотото на „Българската Коледа“ за 2013/2014 година

Фокусът на “Българската Коледа”, кампания 2013-2014 г., ще бъде „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. В Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София президентът Росен Плевнелиев даде официално началото на единадесетото издание на благотворителна инициатива.

Все повече деца страдат от различни очни заболявания, а намалението на слуха е едно от най-често срещаните вродени заболявания или ранно придобити увреждания, подчерта държавният глава. Голяма част от тези заболявания могат да бъдат излекувани, ако се диагностицират навреме, допълни президентът и изрази съжаление, че в момента много малко деца имат възможност да бъдат диагностицирани и лекувани навреме, най-вече заради отсъствието на високоспециализирана медицинска апаратура. 

Целта на „Българската Коледа“ през следващата година е да осигури високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната. “В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение за тези заболявания и нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ и да могат да се лекуват в България”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава увери, че ще бъдат разгледани всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение,и експертния съвет и комисия към „Българската Коледа“ ще се произнесат за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните от инициативата средства.

Президентът припомни, че досегашната кампания на „Българската Коледа“ бе с поставен фокус - рехабилитацията на децата с неврологични заболявания, и е помогнала за лечението на най-голям брой деца – 485. Благодарение на инициативата са обновени десет рехабилитационни центъра - в София, в Момин проход, Пловдив, Плевен, Котел, Бургас. Закупени са и уникални за страната ни медицински уреди за рехабилитация, отчете държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност към обединилите се около каузата на „Българската Коледа“. „Видно е, че тя помага и променя съдби за добро. Това е една инициатива с дълбок смисъл и с лице към хуманността и добрината на българите”, коментира държавният глава.

 Дарителската сметка на кампанията „Българската Коледа” е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210; банков код BIС: UBBSBGSF; ОББ, клон “Централен”. Титуляр на сметката е БНТ – за “Българската Коледа”.

Дарения могат да бъдат направени чрез SMS на кратък номер 1117 за абонати на Mtel, Vivacom и Globul. Стойността на 1 SMS за абонати по договор с Mtel, Vivacom и Globul e 1 лв., а за потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. Можете да дарите 1 лев с гласово обаждане  на номер 09001117 за фиксирани абонати на Mtel иVivacom, като стойността на едно обаждане е 1 лев.