PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGECONTACTS_BLOCKSITEMAP_BLOCK "Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на "Българската Коледа"
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

"Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на "Българската Коледа"

02 декември 2014
"Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на "Българската Коледа"

„Да помогнем на децата с вродени заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“, заяви президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница в София при официалното обявяване на началото на кампания 2014/2015 г. на благотворителната инициатива.

Държавният глава посочи, че темата на дванадесетото издание на „Българската Коледа“ е избрана след консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и родители. „Кампанията ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс да имат живот. Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други“, заяви държавният глава. Президентът отбеляза, че всяка година у нас се раждат около 3500 деца, засегнати от тези болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Други разпространени вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система, метаболитните нарушения.

„Част от тези болести водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и лечение се стига до тежка инвалидност за цял живот или до смърт“, посочи държавният глава и изтъкна важността на ранното и своевременно откриване на заболяванията.

„Българската Коледа” ще помогне на засегнатите от вродени заболявания деца със специализирана диагностика, медикаментозно лечение и рехабилитация“, заяви президентът Плевнелиев. Кампания 2014/2015 г. си поставя за цел да замени морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетски и областни лечебни заведения.

„Проявената съпричастност към човешкото страдание ни прави по-силни, по-добри и пълноценни граждани, а подадената ръка и добрите дела осмислят всеки живот“, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава изрази увереност, че както и в предишните издания на кампанията, така и занапред много добродетелни хора ще подкрепят „Българската Коледа“ в реализирането на благородните й цели. Президентът изказа благодарност на всички, които ще проявят съпричастност и ще се включат в инициативата.