PAYMENT_LOGOSSLIDE_PANELSITE_LOGOSUPPORTERS_BLOCKARCHIVE_BLOCKFOOTER_TEXTTOP_IMAGESITEMAP_BLOCK Президентът: Подкрепата за „Българската Коледа“ е резултат от високото обществено доверие и прозрачността на инициативата
Предишен Следващ
  • Българската коледа
  • Българската Коледа
  • Българската Коледа

Президентът: Подкрепата за „Българската Коледа“ е резултат от високото обществено доверие и прозрачността на инициативата

08 февруари 2022
Президентът: Подкрепата за „Българската Коледа“ е резултат от високото обществено доверие и прозрачността на инициативата

Рекордната подкрепа към „Българската Коледа“ е знак за високото доверие към отговорното и прозрачно разпределяне на средствата и дава надежда, че живеем в хуманно общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на първото за 2022 година заседание на Експертния съвет към благотворителната инициатива „Българската Коледа“. 

 

Досега даренията за деветнадесетото издание на благотворителната кампания на „Българската Коледа“ са на стойност 3 070 000 лева, като това е най-високата набирана сума през последните 15 години. „Въпреки икономическата, социалната и здравната криза, хората откликват все повече и това показва, че дарителите вярват на Експертния съвет към инициативата, които дават всичко от себе си за здравето за нашите деца и за ангажимента ни към бъдещето на България“, подчерта президентът Румен Радев по време на срещата. Държавният глава посочи, че „Българската Коледа“ се е утвърдила като част от българските дарителски традиции. Според президента обаче благотворителните инициативи не трябва да отменят ангажимента на държавата към детското здраве и те показват необходимостта от предприемане на неотложни мерки в българското здравеопазване.

 

В рамките на заседанието на Експертния съвет бяха представени резултатите от деветнадесетото издание на „Българската Коледа“, което започна на 30 ноември 2021 година и ще продължи до 30 ноември 2022 година. Освен към Експертния съвет президентът изрази благодарност и за усилията на медийните партньори, екипа, реализирал благотворителния коледен спектакъл, посланиците на „Българската Коледа” и доброволците за каузата - артисти, спортисти, режисьори, сценаристи, журналисти и др.

 

Подкрепа за инициативата тази година са оказали 4 500 индивидуални дарители, 400 представители на бизнеса, а 380 000 са изпратените дарителски текстови съобщения и гласови обаждания. Към момента бюджетът на „Българската Коледа“ 2021/ 2022 г. от 3 070 000 лв. е в резултат на постъпилите 2 690 000 лв. в дарителската банкова сметка за периода 01.12.2021 г. - 08.02.2022 г., както и на 380 000 лв. от кратки съобщения и гласови обаждания. Над 30 са инициативите, събитията и кампаниите в подкрепа на “Българската Коледа” от спортни, художествени и други организации. Над 50 училища и детски градини от цялата страна също са подкрепили инициативата. 

 

До този момент в Администрацията на президента са постъпили 220 заявления за подпомагане на деца. Исканията за подпомагане са основно за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. 30 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. Експертният съвет и Комисията към благотворителната инициатива започват работа по разглеждане на постъпилите заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения. Закупуването на медицинска апаратура ще бъде осъществено чрез открита процедура за набиране на оферти, в съответствие с действащото законодателство. 

 

Кампания 2021/2022 постави във фокуса на „Българската Коледа“ грижата за децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение, чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение. Така ще бъдат увеличени възможностите на българските лекари да прилагат иновативни методи на лечение за постигане на пълно излекуване на тежки и трудно-лечими доскоро заболявания в детска възраст. 

 

Всички начини за реализиране на дарения за  „Българската Коледа” са активни целогодишно чрез банков превод, ПОС терминал, ePay, UPay, както и чрез телефонни номера за изпращане на SMS и гласови обаждания.  

 

Дарителите получават сертификат за направеното дарение, с който удостоверят разходите си пред съответните данъчни служби. Сертификатът се издава след подписване на договор за дарение. Формуляр на документа е публикуван на сайта на кампанията www.bgkoleda.bg, който се попълва и изпраща за подпис в БНТ, титуляр на дарителската банкова сметка. Когато дарението е направено чрез ПОС терминал, сертификат се получава непосредствено след превода на сумата (на хартиен носител или в електронен вариант).

 

Информация за работата на Експертния съвет и Комисията към “Българската Коледа” във връзка с разглеждането на заявленията за подпомагане, както и за разпределението на набраните средства, се публикува периодично на сайта www.bgkoleda.bg. Организаторите на „Българската Коледа“ уверяват, че както и досега, набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.